Австралійці не хочуть, щоб корінні жителі мали більший політичний вплив

Австралійці не хочуть, щоб корінні жителі мали більший політичний вплив

17:45 Жовтень 15, 2023

Політика 1365 2 хвилини

Magyar

Переважна частина австралійців відмовилася від перспективи надати корінним жителям більшу політичну роль у державних справах.

Згідно з попередніми результатами референдуму, близько 58% респондентів проголосували проти того, щоб аборигени були представлені в парламенті комітетом з питань, які стосуються актуальних для них питань.

З часу колонізації до 1967 року корінні жителі Австралії не мали жодних громадянських прав. Наразі аборигенами вважають себе приблизно 4% із 25 мільйонів австралійців, тобто мільйон людей.

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе оголосив попередні результати в суботу ввечері за місцевим часом і підкреслив, що рішення виборців необхідно поважати.

У своєму зверненні до нації 60-річний політик зізнався, що не очікував такого результату. Він зазначив, що продовжуватиме працювати над примиренням з аборигенами і прагне покласти край розколу в австралійському суспільстві.

Референдум проводився для того, щоб з’ясувати, чи підтримують громадяни поправку до конституції, де йдеться про створення в парламенті комітету аборигенів, який даватиме рекомендації з питань корінного населення.

Проти цього плану виступило чимало представників опозиції. Водночас його підтримали не всі корінні жителі, вважаючи, що такий комітет не достатньою мірою представлятиме їхні інтереси.

Експерти з прав корінного населення кажуть, що результат референдуму може вплинути на репутацію Австралії у світі, оскільки в забезпеченні прав аборигенів країна відстала від інших держав, таких як Нова Зеландія, Канада та Сполучені Штати.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня