Польща має ідею, як натиснути на Україну у питанні Волинської трагедії – ЗМІ

Польща має ідею, як натиснути на Україну у питанні Волинської трагедії – ЗМІ

19:00 Вересень 19, 2024

Політика 3 4 хвилини

Magyar

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський і президент Володимир Зеленський мали неприємні переговори щодо питання ексгумації жертв Волинської трагедії у вересні; наразі поляки очікують, що зможуть натиснути на Україну під час свого піврічного головування в ЄС у січні 2025 року, повідомив польський журналіст Марцін Терлік, посилаючись на ознайомлених співрозмовників.

За словами журналіста, польська делегація була здивована стилем спілкування президента Володимира Зеленського на переговорах у Києві минулого тижня.

Він додав, що позиція українських політиків щодо питання ексгумації жертв Волинської трагедії викликає розчарування у Варшаві, тому польське МЗС “планує конкретні заходи”.

Журналіст пише, що МЗС Польщі “має ідею”, як натиснути на Київ використовуючи для цього майбутнє головування в ЄС.

Співрозмовник, який ознайомлений із перебігом переговорів, зазначив, що “Україна зайняла вимогливу позицію”: “Ми знаємо, що Зеленський перебуває під величезним тиском, але не може бути так, щоб поблажки йшли лише в один бік. Тим часом Україна зайняла вимогливу позицію. У сфері оборони ми можемо це зрозуміти. Але в інших сферах це має змінитися”.

Представник польського МЗС, який говорив на умовах анонімності, сказав, що питання Волині наразі є “головною і, в принципі, єдиною вимогою” країни.

Тому, коли у січні 2025 року Польща візьме на себе піврічне головування в ЄС, МЗС країни нібито планує використати євроінтеграційні прагнення України як інструмент тиску на Київ.

“Сікорський переконував Зеленського врегулювати історичні питання з Польщею зараз, оскільки він заплатить за них меншу ціну, ніж під час переговорів про вступ. Це не дійшло до Зеленського”, – розповів виданню один із проінформованих співрозмовників.

Він зазначив, що після зустрічі політиків стало відомо, що Україна “хотіла б, щоб Польща під час свого головування відкрила всі переговорні секції одночасно”, що було б “безпрецедентно і дуже складно”.

“Києву потрібна прихильність Варшави до вступу. І саме тут є простір для розмови. Ми допоможемо їм, якщо вони допоможуть нам”, – акцентував співрозмовник журналіста у польському МЗС.

Водночас представник польської дипломатії наголосив, що “військові та оборонні питання не будуть розмінною монетою” у переговорах з Україною.

Джерело

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня