Румунія закликає НАТО «рішуче» відповісти на порушення повітряного простору росією

Румунія закликає НАТО «рішуче» відповісти на порушення повітряного простору росією

10:11 Вересень 19, 2024

Політика 80 3 хвилини

Magyar

Країни НАТО не мають повноважень самостійно приймати рішення про збиття цілей, це має затвердити командування НАТО

18 вересня Румунія закликала НАТО дати «рішучу та скоординовану» відповідь на російські безпілотники, які порушили повітряний простір союзників під час атак на Україну.

Виступаючи на зустрічі у форматі «Бухарестської дев’ятки» (B9), міністр оборони Румунії Ангел Тілвар закликав «якнайшвидше запровадити ротаційну протиповітряну оборону та інтегровану протиракетну модель».

Кілька разів румунська влада виявляла уламки безпілотника біля кордону з Україною в районі річки Дунай. Про порушення повітряного простору російськими безпілотниками або ракетами також повідомили Молдова, Латвія та Польща.

За наявною інформацією, жодна із зазначених країн не намагалася перехопити російські дрони чи снаряди.

Як зазначають експерти, країни НАТО не мають повноважень самостійно визначати доцільність того, чи збивати ціль, яка залетіла в їхній повітряний простір, до того, як командування НАТО вирифікує ціль і надасть відповідний дозвіл.

«Країни B9 глибоко стурбовані неодноразовими вторгненнями російських безпілотників і ракет у повітряний простір НАТО в Польщі, Румунії та Латвії, а також ескалацією напруженості вздовж кордонів НАТО», – сказав Тілвар під час прес-брифінгу після зустрічі B9 у Бухарест.

«Саме тому необхідна надійна та скоординована відповідь на рівні союзників, а також якнайшвидше впровадження ротаційної протиповітряної оборони та комплексної моделі протиракетної оборони».

До формату В9 входять дев’ять центрально- та східноєвропейських членів НАТО та ЄС: Румунія, Болгарія, Угорщина, Словаччина, Чехія, Польща, Литва, Латвія та Естонія.

Тілвар також відзначив «тривожну» ситуацію в Чорноморському регіоні та «набір загроз, що постійно розвиваються», пов’язаних головним чином із гібридною війною, дезінформацією та кібератаками росії.

На зустрічі B9 йшлося про підтримку України союзниками, щоб «ЗСУ мали необхідні ресурси на фронті», додав міністр.

Протягом усієї повномасштабної війни Румунія підтримувала Україну, надаючи артилерію, бронетехніку, боєприпаси та іншу допомогу. У Бухаресті також є центр для підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

Країна крім того пообіцяла поставити систему Patriot для посилення ППО України.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня