Прокуратура ЄС розпочала розслідування закупівлі Євросоюзом вакцини проти COVID

Прокуратура ЄС розпочала розслідування закупівлі Євросоюзом вакцини проти COVID

11:07 Жовтень 16, 2022

Політика 1757 3 хвилини

Magyar

Європейська прокуратура розпочала розслідування закупівель Європейським Союзом вакцин від коронавірусу.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Європейська прокуратура є незалежним органом ЄС, відповідальним за розслідування та судове переслідування фінансових злочинів, включаючи шахрайство, відмивання грошей і корупцію.

У своєму повідомленні в п’ятницю прокуратура не уточнило, проти кого відкрито розслідування або які з контрактів ЄС щодо вакцин перебувають під пильною увагою.

“Європейська прокуратура (EPPO) підтверджує, що вона розслідує факт закупівлі вакцин проти COVID-19 в Європейському Союзі. Це виняткове підтвердження надійшло після надзвичайно високого суспільного інтересу. Жодні інші подробиці не будуть оприлюднені на даному етапі”, – йдеться у повідомленні прокуратури.

Раніше Європейська палата аудиторів опублікувала звіт, у якому звинуватила Єврокомісію у відмові розкрити будь-які подробиці особистої ролі президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн у переговорах з компанією Pfizer щодо найбільшого в ЄС контракту на закупівлю вакцини у травні минулого року.

Переговори з Pfizer велися після того, як суперечка з компанією AstraZeneca зірвала кампанію вакцинації ЄС.

Стверджувалося, що глава Єврокомісії відхилився від традиційних переговорів у спільних переговорних групах, натомість домовлялась про контракт особисто.

Згодом комісію звинуватили у відмові передати офісу омбудсмена ЄС SMS-повідомлення, якими фон дер Ляєн обмінювалася з генеральним директором Pfizer Альбертом Бурла.

Єврокомісія заявила, що не виявила жодних текстових повідомлень, які стосуються офіційного запиту з цього питання, і вважала такі повідомлення занадто недовговічними, аби їх архівувати.

Омбудсмен ЄС Емілі О’Рейлі в липні заявила, що таке управління є “неналежним”.

Контракт, про який іде мова, передбачав закупівлю до 1,8 мільярда доз вакцини BioNTech/Pfizer вартістю до 35 млрд євро.

Джерело

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
baner 1 baner 2
Новини дня