Генсек ООН: «Ми повинні будь-якою ціною запобігти холодній війні»

Генсек ООН: «Ми повинні будь-якою ціною запобігти холодній війні»

20:12 Вересень 21, 2021

Політика 2644 6 хвилин

Magyar

У понеділок Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав США та Китай ужити заходів для покращення своїх відносин, водночас попередивши про загрозу нової холодної війни.

В інтерв’ю американському інформаційному агентству AP Антоніу Гутерреш наголосив, що дві провідні світові держави-гіганти повинні співпрацювати для боротьби зі змінами клімату, незважаючи на свої розбіжності в питаннях щодо прав людини, кібербезпеки та Південнокитайського моря.

Окрім того, Гутерреш наголосив на важливості боротьби з епідемією коронавірусу і згадав ще кілька глобальних проблем, які, за його словами, можна вирішити лише за допомогою міжнародного співробітництва, особливо між великими країнами.

«Ми повинні будь-якою ціною запобігти холодній війні, тому що вона буде відрізнятися від попередньої і, можливо, стане набагато небезпечнішою», – зазначив Генеральний секретар ООН, підкресливши, що радянсько-американське протистояння свого часу створило «очевидні правила»: обидві сторони усвідомлювали небезпеку ядерного руйнування, тож завжди залишали можливості для вирішення розбіжностей за допомогою резервних каналів.

Однак нинішня ситуація є менш прозорою, а минулий досвід повільно зникає з пам’яті людей, попередив Гутерреш.

Генеральний секретар також висловив стурбованість щодо австралійсько-американсько-британського тристороннього партнерства з питань оборони та безпеки, завдяки якому Канберра закуповує в США підводні човни, оснащені ядерними моторами.

Окрім Китаю, різко відреагувала на контракт і Франція, через що Австралія розірвала з нею угоду на постачання підводних човнів зі звичайними двигунами, укладену 2016 року.

В інтерв’ю Генеральний секретар згадав і три інші питання, які цього тижня будуть обговорювати провідні держави світу на Генеральній Асамблеї ООН. Це зміни клімату, епідемія коронавірусу, що триває у світі, та невизначене майбутнє Афганістану після захоплення влади талібами.

Гутерріш назвав «простою уявою» думку про те, що з приходом до влади радикалів у Кабулі виникне «барвистий уряд», який поважатиме права людини й покладе край терористичній діяльності та вирощуванню сировини для наркотиків.

«Сполучені Штати та багато інших країн розмістили тисячі солдатів в Афганістані, витратили на це трильйони доларів, проте не змогли вирішити проблем країни, а дехто каже, що це лише загострило їх», – заявив він.

Хоча можливості ООН обмежені, вона все ще відіграє ключову роль у наданні допомоги Афганістану та закликає талібів поважати права людини, особливо жінок, додав він.

«Очевидно, у керівництві «Талібану» відбувається боротьба між різними фракціями, ситуація поки що неясна», – заявив Гутерріш, зазначивши, що це ще одна причина для міжнародного співтовариства поспілкуватися з радикально налаштованими бойовиками.

Він також високо оцінив стурбованість президента США змінами клімату й зазначив, що Джо Байден повернув свою країну до Паризької кліматичної угоди 2015 року, з якої Сполучені Штати вийшли за часів Дональда Трампа, котрий заявляв, що та несправедливо карає американські компанії.

Однак Антоніу Гутерреш підкреслив, що багато країн досі не в змозі співпрацювати в боротьбі зі змінами навколишнього середовища та епідемією коронавірусу.

«Ми не змогли досягти реального прогресу», – наголосив Генсек ООН. Він назвав абсолютно неприйнятним те, що, наприклад, 80% населення його рідної Португалії вже вакциновані проти вірусу, тоді як у багатьох африканських країнах кількість щеплених досі становить менше 2%.

Як попередив Гутерреш, якщо епідемія спалахне в Південній півкулі, очікуються подальші мутації вірусу.

«А ми знаємо, що мутації роблять вірус більш заразним і небезпечним», – додав він.

Генеральний секретар закликав членів впливової G20 відновити умови для комплексного та глобального плану вакцинації.

За його словами, розрив між країнами, що розвиваються, Південної півкулі та розвиненими країнами Північної півкулі надзвичайно загрозливий для міжнародної безпеки. Така ситуація ускладнює також боротьбу зі змінами клімату.

Джерело: MTI/hirado.hu

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
baner 1 baner 2
Новини дня