Угорщина сподівається, що у сфері прав нацменшин у Словаччині не буде регресу

Угорщина сподівається, що у сфері прав нацменшин у Словаччині не буде регресу

14:42 Жовтень 19, 2024

Політика 4 4 хвилини

Magyar

Уряд Угорщини уважно стежить за можливими змінами мовного закону Словаччини та щиро сподівається, що у сфері прав нацменшин не буде регресу, заявив міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

На слуханнях парламентського комітету з питань закордонних справ, відповідаючи на питання депутатів щодо можливих змін у законі про словацьку мову, міністр заявив, що «одним зі стрижнів угорської зовнішньої політики є національна політика». За його словами, це випливає з історії країни, адже кордони держави і нації не збігаються.

Він наголосив, що офіційної урядової пропозиції щодо внесення змін до закону про мову в Словаччині немає, але підготовча робота триває.

«Тому, очевидно, наш обов’язок – стежити за цим питанням якомога ретельніше і дати зрозуміти нашим словацьким друзям, що ми очікуємо, що в Словаччині не буде відступу щодо прав нацменшин», – підкреслив Сійярто.

«Думаю, це зрозуміло і нашим словацьким партнерам, але ми не втрачаємо можливості, щоб про це сказати», – додав він.

Петер Сійярто також повідомив, що напередодні посол Угорщини в Словаччині провів переговори з уповноваженим уряду Словаччини у справах меншин, який підтвердив, що з цього приводу немає офіційної пропозиції ані уряду, ані міністерства.

«Хочу ще раз наголосити: можете розраховувати на те, що ми максимально чітко висловимо наші вимоги та очікування, що ні в Словаччині, ні в будь-якій іншій країні світу, де живуть угорці, ми не погодимося на обмеження прав нацменшин або регресу в цій сфері», – зазначив Сійярто.

«Зовнішня політика Угорщини зобов’язана ставити національну політику в центр свого серця і постійно діяти в інтересах угорських національних громад», – підкреслив він.

Міністр зазначив, що співпраця з нинішнім урядом Словаччини є відмінною, сторони мають однаковий погляд на серйозні виклики, які стоять перед світом, і це створює можливість для чесного діалогу навіть щодо найскладніших питань.

«В угорсько-словацьких відносинах є складні питання, цього ніхто ніколи не заперечував, у тому числі я. Я завжди казав, що порушувати ці складні питання важливо, коли бачимо можливість закрити їх», – сказав він.

 (hirado.hu)

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня