Між ЄС та Британією встановлюються тісніші зв'язки

Між ЄС та Британією встановлюються тісніші зв'язки

10:01 Жовтень 17, 2024

Політика 0 5 хвилин

Magyar

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі та Верховний представник Європейського Союзу (ЄС) із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель домовилися про проведення регулярних двосторонніх зовнішньополітичних переговорів на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі в понеділок.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі та Верховний представник Європейського Союзу (ЄС) із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель домовилися про започаткування шестимісячного зовнішньополітичного діалогу між Великою Британією та ЄС.

Метою цього кроку, згідно із заявою МЗС, є забезпечення двостороннього стратегічного співробітництва та регулярних стратегічних консультацій з найважливіших питань, включаючи російсько-український конфлікт, Індо-Тихоокеанський регіон та Західні Балкани, а також так звані гібридні загрози.

Міністерство закордонних справ у Лондоні напередодні зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі заявило, що участь Девіда Ламмі у зустрічі є ознакою прагнення британського уряду посилити зовнішньополітичну співпрацю з ЄС в рамках планів із відновлення відносин із Євросоюзом.

Безпосереднім попередником понеділкової угоди стала домовленість, досягнута на початку жовтня між прем’єр-міністром Великої Британії сером Кейром Стармером та президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн про посилення двостороннього стратегічного співробітництва.

Повернення до ЄС не буде

Велика Британія вийшла з Європейського Союзу 31 січня 2020 року, а наприкінці 11-місячного перехідного періоду після припинення членства в ЄС (Brexit) вона також залишила єдиний внутрішній ринок і митний союз ЄС. Тодішній британський уряд консерваторів не хотів виконувати умови – передусім право громадян ЄС вільно оселятися і працювати у Великій Британії – які нерозривно пов’язані з цими двома інтеграційними структурами.

Нинішній прем’єр-міністр-лейборист також неодноразово і чітко заявляв про свою позицію, що лейбористський уряд не хоче бачити Британію знову в ЄС, а також в єдиному внутрішньому ринку і митному союзі ЄС. Однак Кейр Стармер також зазначив, що лейбористський уряд хоче налагодити набагато тісніші відносини з ЄС і поставити їх на нову основу.

Виступаючи в понеділок на діловому заході в Лондоні, британський прем’єр-міністр сказав, що попередній уряд консерваторів під час цирку після Брекзиту залишив деяких людей невпевненими в довірі до Британії як до надійного, стабільного партнера, який дотримується правил, і при цьому безпідставно образив наших найближчих союзників.

Але Стармер каже, що з цим покінчено, і що лейбористський уряд, безумовно, вийшов за рамки цієї політики.

На тому ж бізнес-заході в Лондоні Садік Хан, також лейбористський мер британської столиці, заявив, що, хоча Британія навряд чи повернеться до єдиного ринку ЄС у короткостроковій перспективі, їй не слід відмовлятися від початку переговорів.

«Кожна успішна країна має найбільший товарообіг зі своїми найближчими сусідами, а Британія має ринок із ЄС, де проживає понад 500 мільйонів людей», – підкреслив мер Лондона. Варто зазначити, що Ламмі є першим міністром закордонних справ Великої Британії, який взяв участь у зустрічі міністрів закордонних справ ЄС за останні два роки.

Джерело: (vg.hu)

 

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня