МАГАТЕ ухвалило резолюцію, у якій закликало росію негайно деокупувати ЗАЕС

МАГАТЕ ухвалило резолюцію, у якій закликало росію негайно деокупувати ЗАЕС

19:01 Вересень 20, 2024

Політика 0 4 хвилини

Генеральна конференція МАГАТЕ під час своєї 68-ї сесії 65 голосами підтримала резолюцію, у якій закликала росію негайно вийти з Запорізької АЕС та повернути станцію під контроль України.

Про це повідомили у Міністерстві енергетики України.

Резолюція підтверджує, що українські атомні станції, серед яких і Запорізька АЕС, мають функціонувати під повним суверенним контролем України. МАГАТЕ закликає до негайного виведення військового та іншого персоналу рф з території ЗАЕС та повернення станції під контроль української влади для гарантування її безпеки.

У резолюції також висловлюється вдячність за зусилля генеральному директору організації Рафаелю Гроссі та Секретаріату МАГАТЕ у вирішенні ризиків ядерної безпеки в Україні. При цьому до моменту повернення ЗАЕС під контроль України від росії вимагається забезпечити МАГАТЕ необмежений доступ до всіх об’єктів та інформації на станції.

У документі також висловлюється підтримка подальших зусиль МАГАТЕ з подолання ризиків ядерної безпеки в Україні, особливо в контексті рішення Гроссі направити спостережні місії на високовольтні підстанції, які є ключовими для роботи українських АЕС та підтримка продовження надання МАГАТЕ технічної допомоги Україні для забезпечення роботи атомних об’єктів.

Окремо зазначається, що під час Саміту миру, який відбувся 15−16 червня за ініціативою президента України Володимира Зеленського, було наголошено на важливості забезпечення стабільної роботи українських атомних станцій, зокрема ЗАЕС, під повним контролем України.

Зеленський відреагував на ухвалення відповідної резолюції, висловивши вдячність Генеральній конференції МАГАТЕ.

«росія — єдиний терористичний режим у світі, який вкрав атомну електростанцію, що є найбільшою АЕС у Європі, перетворив її на військову базу і продовжує використовувати для ядерного шантажу нашого континенту та світу», — написав він.

Президент наголосив, що ядерна безпека є першим пунктом Формули миру і була однією з головних тем на порядку денному першого Саміту миру у Швейцарії.

«Я радий бачити, що сьогоднішня резолюція Генеральної конференції МАГАТЕ сприяє цим важливим зусиллям. Тільки завдяки колективній рішучості та принциповим діям ми зможемо змусити агресора припинити шантаж і терор. У цьому має бути зацікавлена кожна держава, яка дотримується Статуту ООН і загальнолюдських принципів, заради міжнародного миру та безпеки», — підкреслив Зеленський.

Джерело

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня