Парламент Грузії у третьому читанні затвердив законопроєкти, спрямовані проти ЛГБТ

Парламент Грузії у третьому читанні затвердив законопроєкти, спрямовані проти ЛГБТ

10:44 Вересень 18, 2024

Політика 174 2 хвилини

Парламент Грузії ухвалив у третьому, остаточному читанні пакет законів і поправок, що обмежують права ЛГБТ.

«За» проголосували 84 депутати. Опозиція бойкотує роботу парламенту і в голосуванні участі не брала, повідомляє проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Закон набуде чинності після підписання президентом і публікації на сайті «Законодавчого вісника Грузії». Поки що президентка Саломе Зурабішвілі не оголошувала, чи накладе вона вето на пакет законопроєктів.

Згідно із законопроєктами, внесеними владною партією «Грузинська мрія», у Грузії заборонять ЛГБТ-персонам одружуватися й усиновлювати дітей, робити операції в рамках трансгендерного переходу і змінювати гендерний маркер у документах, а також розповідати про ЛГБТ+ у школах і ЗМІ. Крім того, депутати заборонили збори квір-тематики, у тому числі популярні «Марші гідності» й фестивалі, які останніми роками зазнавали нападів гомофобів.

Законопроєкти різко розкритикували у Євросоюзі, кандидатом на вступ до якого є Грузія. Міжнародні організації також переймаються тим, що згадане законодавство сприятиме дискримінації ЛГБТ+ у країні.

У разі, якщо президента Саломе Зурабішвілі накладе на законопроєкти вето, владна «Грузинська мрія» має достатньо голосів, щоб його подолати. Вибори нового скликання парламенту відбудуться у Грузії 26 жовтня. Судячи з опитувань, знову лідирує «Грузинська мрія».

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня