Столтенберг висловився про мирні переговори з рф

Столтенберг висловився про мирні переговори з рф

09:21 Липень 6, 2024

Політика 465 4 хвилини

Magyar

Глава НАТО Йенс Столтенберг у п’ятницю, 5 липня, прокоментував заклики США змусити Україну відмовитися від земель або майбутнього членства в НАТО в обмін на припинення війни російським лідером володимиром путіним.

Про це пише Politico.

«Ми не можемо допустити Мінськ-3. Немає жодних ознак того, що Путін… готовий вести переговори про мир», – сказав генсек НАТО на прес-конференції.

Дві Мінські угоди, підписані в 2014 і 2015 роках за участі Німеччини та Франції, були спрямовані на те, щоб зупинити перше вторгнення росії в Україну в 2014 році. Того року вона незаконно анексувала Крим, а потім розв’язала конфлікти на сході України, використовуючи змішану російську мову. агітатори та війська плюс незадоволені місцеві жителі.

Мінська угода запровадила припинення вогню та дозволила самоврядування в частині східної України, але в Києві її сприйняли як ущільнення російського впливу на конституційний лад України. Він ніколи не був повністю реалізований.

Росія розірвала угоду у 2022 році, коли розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Російський диктатор минулого місяця виклав свої умови для припинення війни: – Київ мав би визнати російський суверенітет над чотирма українськими регіонами, які Москва незаконно анексувала; – він мав би захищати права російськомовних; – Україна має бути «денацифікована» — тобто новий уряд — і їй доведеться обмежити чисельність своїх військових і важке озброєння.

Це означало б капітуляцію України, яку Київ відкидає.

«Ніякого компромісу щодо незалежності чи територіальної цілісності не буде», — відповів голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

Столтенберг вказав на попередню поведінку Москви, щоб виправдати неможливість погодження Києва на мирні умови.

«Ми бачили модель російської агресивної поведінки проти України. Війна почалася не в 2022 році, вона почалася в 2014 році, коли вони вперше незаконно анексували Крим, потім через кілька місяців увійшли на схід Донбасу, домовилися про припинення вогню — Мінськ 1 — порушили це, пішли… ще далі на захід, погодили Мінськ-2, чекали сім років, а потім розпочали повномасштабну атаку і взяли ще більше», — сказав Столтенберг.

«Те, що нам зараз потрібно, це насправді щось надійне, де війна припиняється, а Росія припиняє свою агресію, і тому, коли закінчаться бойові дії, нам потрібна безпека, нам потрібно дати можливість українцям стримувати, але нам також потрібні певні гарантії безпеки. для України», – додав він.

Членство України в НАТО буде обговорюватися під час саміту альянсу у Вашингтоні наступного тижня, тоді як союзники все ще обговорюють вимогу Києва щодо «незворотної» пропозиції про членство.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня