Азербайджан втрутився у процес заворушень в Новій Каледонії – міністр внутрішніх справ Франції

Азербайджан втрутився у процес заворушень в Новій Каледонії – міністр внутрішніх справ Франції

13:43 Травень 17, 2024

Політика 2495 3 хвилини

Magyar

Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен звинуватив Азербайджан у розпалюванні протестів у Новій Каледонії, французькій заморській території в Тихому океані, де в останні дні спалахнуло насильство.

Коментуючи ситуацію щодо питання телеканалу France 2 про ймовірне закордонне втручання, Жеральд Дарманен відповів ствердно.

«Азербайджан. І це не фантазії, це реальність», -– заявив він і висловив жаль щодо того, що «група прихильників незалежності уклала договір з цією країною».

Наприкінці квітня Дарманен вже виступав із критикою з приводу того, що парламент Азербайджану уклав угоду про співробітництво із законодавчою владою Нової Каледонії, назвавши цей крок Баку «особливо шкідливим втручанням».

Відносини між Францією та Азербайджаном були напруженими протягом кількох місяців через те, що в Баку обурилися політикою Парижа щодо підтримки Вірменії. Президент Азербайджану Ільхам Алієв кілька тижнів тому заявив, що його країна «не буде стояти осторонь, поки Франція озброює Вірменію».

У Новій Каледонії кількість жертв заворушень, що спалахнули на початку тижня, у четвер зросла до чотирьох, сотні людей отримали поранення, зокрема десятки поліцейських, наразі затримано близько 200 осіб.

Щодо відновлення порядку Дарманен заявив, що «військових на вулицях не буде», водночас додав, що кількість поліції і жандармів буде збільшено з 1700 до 2700 до вечора п’ятниці та визнав, що «невелика група солдатів також буде залучена для встановлення правопорядку».

Протести виникли після того, як уряд Франції надав право голосу тисячам французів, які мешкають у Південній Каледонії щонайменше 10 років, що посилило політичний вплив країни в регіоні.

Нова Каледонія, розташована приблизно за 1200 кілометрів на схід від Австралії, вона важлива для Франції як стратегічна військова база, а також через поклади нікелю на острові. Нова Каледонія провела три референдуми про незалежність із 2018 року, але всі три рази прихильники незалежності зазнали поразки.

MTI

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня