Коли буде закон про демобілізацію: що кажуть у Раді

Коли буде закон про демобілізацію: що кажуть у Раді

15:02 Жовтень 11, 2024

Політика 12 3 хвилини

Magyar

Для демобілізації військових Міністерство оборони і Генштаб ЗСУ мають розробити відповідний законопроект. У Верховній Раді вважають, що з урахуванням ситуації на фронті питання демобілізації навряд чи буде вирішене найближчим часом.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна „Нові правила. Як зміниться мобілізація в Україні та чи буде „економічна бронь”.

За словами спікера парламенту Руслана Стефанчука, військове керівництво не закріплює мобілізованих через юридичну колізію на складних ділянках фронту. Водночас просто демобілізація – це „обвал окремих ділянок українського фронту в спротиві Російській Федерації”.

При обговоренні нового закону про мобілізації точилися дискусії про встановлення точних термінів служби. Були розмови про можливість демобілізації через 12, 24 та 36 місяців. Втім, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров наполягли не вказувати точні терміни у тексті закону про мобілізацію.

Це пояснювали великими ризиками. Командування наголошувало, що не можна демобілізувати військових, коли російські війська тиснуть на фронті. У результаті у законі прописали зобов’язання підготувати законопроект із чіткими термінами демобілізації.

Розробити законопроект повинні Міністерство оборони і Генштаб. Очікувалося, що документ буде до кінця 2024 року. Але, за словами члена парламентського комітету з питань національної безпеки Федора Веніславського, тема досі не зрушила з місця.

„Жодних пропозицій від Кабміну та Міністерства оборони, яким Верховна Рада доручила внести на розгляд парламенту відповідний проект, жодних законопроектів не було внесено. Але з урахуванням ситуації, за якої кількість збройних сил РФ та окупаційних військ збільшується, я думаю, навряд чи варто чекати, що питання звільнення з військової служби вирішуватиметься найближчим часом”, – зазначив нардеп.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня