Європарламент засудив російське втручання у Молдові

Європарламент засудив російське втручання у Молдові

16:26 Жовтень 9, 2024

Політика 5 2 хвилини

У середу депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій висловили рішуче застереження проти подальших спроб Росії зірвати проєвропейський курс Молдови.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомили у пресслужбі Європарламенту.

Текст резолюції, схвалений 508 голосами “за”, 53 “проти” і 104 “утрималися”, рішуче засуджує ескалацію зловмисної діяльності, втручання і гібридних операцій Росії напередодні президентських виборів і конституційного референдуму щодо інтеграції в ЄС, які відбудуться в Молдові 20 жовтня.

Депутати Європарламенту підкреслили роль, яку відіграють безліч зловмисників, включаючи проросійських молдовських олігархів і фінансований державою російський телеканал RT, у здійсненні схем фальсифікації виборів, а також кібероперацій та інформаційної війни.

Вони також закликали ЄС та його держави-члени забезпечити надання Молдові всієї необхідної допомоги для зміцнення її інституційних механізмів та здатності реагувати на гібридні загрози.

Депутати Європарламенту також закликали до додаткових санкцій проти політичних акторів, які дестабілізують Молдову

“На тлі посилення російського втручання резолюція закликає Раду ЄС запровадити додаткові санкції проти осіб, які підривають суверенітет Молдови. Депутати Європарламенту також закликають країни і території, що приймають розшукуваних молдовських втікачів, таких як Ілан Шор і Володимир Плахотнюк, видати їх Молдові для судового розгляду”, – йдеться у повідомленні.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня