Франція передасть Україні винищувачі Mirage 2000 у першій половині 2025 року

Франція передасть Україні винищувачі Mirage 2000 у першій половині 2025 року

13:14 Жовтень 8, 2024

Політика 132 3 хвилини

Magyar

Франція поставить Україні винищувачі Mirage 2000, які перед передачею будуть оснащені новим обладнанням. Модернізовані літаки будуть готові до відправки в першій половині 2025 року.

Про це заявив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Sud Ouest.

За його словами, операцію з модернізації проводять на базі Казо в Жиронді.

„Мета полягає в тому, щоб оснастити їх бойовими можливостями класу „повітря-земля”. І посилити їхню систему радіоелектронної боротьби. Але найважливішим аспектом є підготовка пілотів і механіків, яка триває в Нансі”, – зазначив міністр.

Mirage 2000 – це французький багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який десятиліттями служив і продовжує служити багатьом країнам світу. Розроблений компанією Dassault у 1970-х роках, цей літак став одним із найуспішніших проєктів в історії французької авіаційної промисловості.

Mirage 2000 може виконувати широкий спектр завдань: від перехоплення повітряних цілей до нанесення точних ударів по наземних об’єктах.

Mirage 2000 був створений як відповідь на появу нових поколінь радянських винищувачів. Його перший політ відбувся 1978 року, а серійне виробництво почалося на початку 1980-х. Відтоді Mirage 2000 брав участь у різних військових конфліктах, демонструючи високу ефективність і надійність.

Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив намір передати Україні сучасні багатоцільові винищувачі Mirage 2000 влітку 2024 року. Хоча точні деталі поставки поки що не розголошуються, Повітряні сили України висловлюють упевненість у тому, що ці літаки суттєво посилять їхні бойові можливості.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня