У столиці Албанії планують створити державу, подібну до Ватикану

У столиці Албанії планують створити державу, подібну до Ватикану

12:02 Вересень 25, 2024

Політика 267 3 хвилини

Magyar

«Суверенну державу» площею кілька гектарів мають намір створити для мусульман ордену Бекташі в столиці Албанії, місті Тирана. Таким чином мають на меті сприяти поміркованості, толерантності та мирному співіснуванню жителів. Про це заявив прем’єр-міністр Албанії Еді Рама перед Генасамблеєю ООН у Нью-Йорку.

Приблизно половина з 2,4 мільйона населення Албанії є мусульманами, інші 50 відсотків – католики та православні християни, а також послідовники інших менших релігійних громад. Згідно з даними останнього перепису, послідовники ордена Бекташі становлять близько 10 відсотків албанських мусульман.

Під час виступу Еді Рама зазначив, що Албанія дала притулок багатьом євреям під час Другої світової війни, а також прийняла афганців після приходу до влади Талібану три роки тому. Албанія також дала світові Матір Терезу, яка «втілювала любов до людства, – сказав він. – Мати Тереза ​​вчила нас, що всі ми не можемо досягти великих речей, але всі ми можемо робити маленькі справи з великою любов’ю. Це спонукає нас забезпечити орден Бекташі суверенною державою в Тирані».

Орден Бекташі повідомив, що запланована держава мала б таку ж незалежність, як Ватикан, незалежно від Албанії могла б самостійно вирішувати релігійні та адміністративні питання.

Історія ордена Бекташі сягає 13 століття, часів Османської імперії. Вони набули політичного значення в 15 столітті, коли члени ордену контролювали яничарів, які служили султану.

Після заснування Турецької Республіки Кемаль Ататюрк заборонив багато релігійних напрямків, і мусульмани ордену Бекташі переселилися до Албанії, де незабаром стали відігравати певну роль у політичному житті. Членом ордена Бекташі був зокрема видатний діяч албанського національного руху Ісмаїл Кемалі, який проголосив незалежність Албанії в 1912 році.

Джерело

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня